Planter der betyder noget

Home / Alt det andet / Planter der betyder noget

I modsætning til hvad nogen tror, så finder jeg det sjældent interessant at tage på en ganske almindelig planteskole og købe vildt ind. Jeg synes det er langt mere interessant at få, bytte mig til, hugge eller selv fremavle planter. Det giver den enkelte plante en historie, der kan fremkalde minder. Af samme grund gider jeg sjældent at se haveprogrammer, hvor man prøver at skabe en have på et par dage. Jeg tror ganske enkelt ikke på konceptet. Man kan muligvis skabe en pæn TV-klar have, men det er ikke muligt at skabe en have, der emmer af liv. Havelivet er en proces, hvor tiden, fejlene, sejrene, fiaskoerne og succeserne, definerer det samlede indtryk.

Fandens spadserstok 2018

I vores have har vi mange planter, der betyder noget. Ganske enkelt fordi de bidrager til fortællingen om min lille families liv og udvikling. Lad mig give et par eksempler. Da vi flyttede ind i vores hus, fik vi foræret en pind med lidt knopper på. Planten, elller træet om man vil, kaldes “fandens spadserstok”. Og nej, jeg var ikke begejstret for gaven. Jeg syntes det var grimt og i øvrigt kunnr jeg ikke lide duften fra dens blomster. Men jeg lærte hurtigt at leve med den uønskede gave. Træet er en aflægger af et træ, der stod på min kones families slægtsgård her i Hjortshøj. Det er hyggelige at vide, at det arbejde, der blev lagt i at skabe en smuk have, stadigvæk bærer frugt, nu bare i en ny have 100 år senere. Slægtsgården blev i øvrigt revet ned for et par år siden, og den smukke have fremstår nu som et pinligt eksempel på, hvordan nogle kommuner behandler deres ejendomsbesiddelser.

Et andet eksempel: Engang var vi ude at køre en tur med mine forældre og kom tilfældigvis forbi Knud Petersens rosenplanteskole ved Harlev. Min far, der som regel var temmelig påholdende, fandt på at min kone og jeg hver især skulle vælge en rose. Vi brugte lang tid på at finde hver vores rose. Jeg valgte en lilla buskrose, sådan lidt hybenroseagtig, mens min kone valgte en såkaldt “pigtrådsrose”, der har nogle afsindig smukke røde næsten gennemsigtige, stængler. Hver gang jeg ser på de to roser bliver jeg glad og sender en kærlig tanke til min far, der desværre døde for knap tre år siden.

Pigtrådsrose med hvideblomster 2017

Jeg vil skyde på at op mod 80 procent af de planter vi har i haven, er nogen vi har fået. Som regel får man kun en lille aflægger eller klimp og så er det nødvendigt at væbne sig med tålmodighed, men for mig er det ventetiden værd. Det eneste minus er at min have aldrig bliver helt perfekt. Det er desværre nok konsekvensen af ikke bare at købe sig til glæden i et plantecenter. Til gengæld får jeg så meget andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *