Fanden tage den agave

Home / Staudehaven / Fanden tage den agave

For 15 år siden fik jeg en lille aflægger af en agave med hjem fra min søster og svoger. De første par år var det en lille sød plante, der fint kunne stå i en vindueskarm om vinteren. Men så tog fanden ved den. Således er den efterhånden et krapyl med en omkreds på 1,75 meter og en højde på ca 1,5 meter. I de sidste par år, har den stået i vores garage om vinteren og midt på vores 
plæne fra starten af maj til midten af oktober. For en uges tid siden blev kæmpen kørt ud igen og som sædvanlig fik jeg adskillige skrammer undervejs. Men det er sidste gang planten kommer i vinterhi i garagen. Jeg orker ganske enkelt ikke at køre den mere end 100 kilo tunge krukke frem og tilbage længere. Derfor bygger jeg i efteråret et lille isoleret hus til planten og hvis planten ikke overlever, er der ikke noget at gøre ved det.  


I øvrigt afsluttes agavens liv ved at den sætter en op til 8 meter høj blomst. For et par år siden var jeg så heldig at se en agave blomstre i en forhave i nabobyen Skødstrup. Agaven var 54 år og kæmpestor. Det var en fin oplevelse at se den fantastiske blomst, men det må også have været meget vemodigt for den ejer, der har passet og plejet den i alle disse år. Du kan læse mere om den her:  

http://stiften.dk/aarhus/Ole-har-ventet-54-aar-Kaempe-agave-blomstrer-for-foerste-og-sidste-gang/artikel/275979

Tips:

Agaven kan kun tåle en smule frost, så den skal ind i oktober. Den kan sagtens stå i en mørk garage vinteren over, sålænge den ikke udsættes for frost. I løbet af vinteren skal den højst vandes en eller to gange.
Agaven kan sættes ud fra midten af maj.

Agaven sætter en masse unger. Grav dem op, sæt dem i potter. De små planter er glimrende værtindegaver(især hvis modtageren har en stor have).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *