Staudehaven

Home / Staudehaven

Jeg elsker blomster. Hverken mere eller mindre. For mig er det livskvalitet, når jeg fra der tidlige forår til sent på efteråret kan gå en tur i haven og plukke en stor buket blomster, som jeg kan sætte i en vase på mit bord. Derfor har vi anlagt fire ret store staudebede i vores have, hvor der vel er 30-40 forskellige slags stauder, diverse løgvækster og et årige. Mange af mine stauder fik jeg, da jeg for 16 år siden fyldte 30. Istedet for at ønske mig store og dyre gaver, ønskede jeg mig aflæggere af planter fra folks haver. Det efterlevede mine gæster og selv de, som ikke selv havde en have, besøgte venner og familie for at samle stiklinger og aflæggere til mig. De planter jeg fik – eller deres efterkommere – har siden fulgt mig og danner grundlaget for min staudehave

Det sidste er fuldstændig i tråd med de tanker jeg har for min have. Jeg er fuldstændig planøkonomisk anlagt når det gælder planter. Jeg kunne ikke drømme om at sælge frø elle planter og nyder når jeg selv får foræret aflæggere eller frø fra familie, venner og bekendte.

Hvis jeg skal give en ny haveejer et par råd med på vejen, må det være følgende:

1. Det er sjovere at få planter end at købe dem på et plantecenter. Du kender plantens historie og kan med glæde tænke på den person der forærede dig dem.
2. Haveglæden forøges, når du deler dine planter med andre. Del lystigt ud af stiklinger, frø og planter. Haveglæde må aldrig handle om penge.
3. Hvis du vil have en levende have, tager det tid, kræver arbejde og du begår uden tvivl mange fejl undervejs. Til gengæld er den levende have ventetiden værd.
4. Husk at nyd din have. Nyd at se på planterne og blomsterne i stedet for at blive irriteret over der ukrudt, du burde have fjernet. Og så et lille ekstra fif…. sørg altid for at dine plæne ser nogenlunde klippet ud og hold dine kanter pæne. Det får din have til at fremstå pæn og velordnet- næsten uanset hvor meget ukrudt der er i dine bede.

I øvrigt var det sådan, at jeg i de første mange år som haveejer, havde svært ved at efterleve punkt 4. Det var faktisk først da jeg i 2015 blev alvorligt syg, at jeg lærte at se på en mælkebøtte og sætte pris på dens eksistens i netop min have.

Tags: Frø, Glæden ved at dele, stauder
admin
LEAVE A COMMENT

Logget ind som admin. Log ud?