Klosterhaven lige nu

Home / Klosterhaven / Klosterhaven lige nu

“Klosterhaven” er sammen med området omkring havedammen utvivlsomt mit yndlingsrum i haven. Her sidder jeg ind imellem og drikker min morgenkaffe.men det er også klosterhaven jeg har udsigt til, når jeg engang imellem ser ud af vinduet påå mit hjemmekontor. Med de seneste dages regn, er der for alvor ved at ske noget i haven med de 16 bede. Især fire planter imponerer mig lige nu: korsvortemælk, lægestokrose, ambra og morgenfrue

Korsvortemælken imponerer mig fordi den er så elegant. De to planter jeg har, er vokset voldsomt i de sidste par uger og er nu ca. 1.2 meter høje og der er knopper i, der antyder at de fine gule blomster er på vej. Planten der i øvrigt er ret giftig, har i tidernes morgen blandt andet været brugt som brækmiddel og til medicin mod sindsyge (hvor end sammenhængen er).

Ved siden af korsvortemælken har jeg kartebolle og lægestokrose. Lægestokrose imponerer mig med sin diskrete charme. Lægestokrose er så absolut en af mine yndlingsblomster og jeg har i år sået nogle flere, der forhåbentlig vil blomstre smukt næste år. Jeg har aldrig brugt lægestokrosen til noget som helet fornuftigt, men det kunne da være sjovt, at bruge dem til skumfiduser eller bolcher.

Ambraen, som jeg klippede helt ned i foråret, imponer mig med sit smukke bløde løv og fordi den har trodset at jeg klippede den meget hårdt i det tidlige forår. Nu står den igen som en smuk busklignende plante.

Ambra

Jeg har i år, valgt at føre tre-fire grene fra busken ned i jorden. Det er mit håb at grenene vil danne rødder. Når planterne så bliver lidt større, skal de gives bort eller plantes et andet sted i haven. Jeg overvejer i øvrigt at prøve at bruge Ambra til kryddersnaps, men ved ikke helt om den skarpe duft vil gøre mine smagsløg glade.

Den sidste plante der skal nævnes er morgenfrue. Mage til livsmod ser man ikke hos mange andre planter end mælkebøtter og skvalderkål. Sidste år smed jeg nogle få morgenfruefrø i et af de 16 bede. Det betyder at jeg nu har skud fra morgenfrue in spe overalt i Klosterhaven. De fleste har jeg forlænget fjernet, men da morgenfrue hører til mine yndlingssommerblomster, især på grund af smagen og blomsternes farve, har jeg udvalgt et par steder hvor de kan få lov at blomstre i fred.

Blomsteropsats

Nogle år har jeg haft alt for mange morgenfruer i min have. En enkelt gang lod jeg nogle unger bruge blomsterne som pynt på en lagkage, en anden gang besluttede jeg at blomsterne skulle bruges til et kreativt formål. Det blev så til en kæmpe blomsterinstallation, som jeg forærede til min kone. Umiddelbart tror jeg at naboer og forbipasserende bare syntes, at jeg var åndssvag, men min kone blev vistnok glad for resultatet😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *