Klosterhaven

Home / Klosterhaven

Krydderurtehaven, eller klosterhaven som vi kærligt kalder den, tog allerede sin start i 2012, hvor vi flyttede ind i huset i Hjortshøj. Jeg startede med at sætte højbede op, men det lykkedes ikke rigtig for mig at få det til at se pænt ud eller få planterne til at gro. I efteråret 2013 gravede naboen deres havegang op og jeg fik stenene. Et par uger efter lå de i en stor bunke på vores parkeringsplads. De blev samlet i et par stakke og lå på lager i det meste af et år, mens jeg så småt begyndte at fjerne græs og gøre klar til at stenene kunne lægges.

I 2015 lykkedes det efter en solid arbejdsindsats under min kones ledelse at få fjernet alt græs, planere jorden og lægge stenene. Således er der ialt 16 kvadratiske og to rektangulære bede. I de sidstnævnte er der i det ene jordbær og en rosenbusk, mens det andet har ligget brak i 2015 og 2016. Mod øst er haven afgrænset af drivhuset og to hegn, hvor der til den ene side blomstrer Lathyrus og på den anden siden vokser en tornefri brombærbusk. Mod vest er krydderurtehaven afgrænset af to bede med hindbær og fra 2016 også en rosenbue.

Tanken bag haven
Oprindeligt ville jeg helst have en urtehave med medicinske planter, med urtehaven ved Øm Kloster og apotekerhaven i Den Gamle By som forbilleder, men min kone ønskede ikke at vi satte alt for mange giftige planter, da der stadigvæk jævnligt kommer små børn på besøg. Jeg har derfor valgt at lave en kombination, hvor spiselige planter står ved siden af ugiftige medicinske urter. Desuden er jeg vild med skærmplanter, så dem er der efterhånden kommet mange af. I de huller der opstår i haven bruger jeg overskuddet fra min kones produktion af grøntsager, i år fx. Porrer og rødkål.

Planteliste 2017

I 2017 ser plantelisten således ud

Mariatidsel
Jernurt
Lægestokrose
Korsvortemælk
Græsk Oregano
Ambra
Artiskok
Løvstikke
Persille
Kvan, grøn og rød
Sar
Skotsk løvstikke
Anisisop
Røllike
Bronzefennikel
Timian
Citronmelisse
Vitronberbena
Fransk Estragon
Æblemynte
Pebermynte
Sødskærm
Rød salvie
Broget salvie
Pigæble

Appelsin tagetes

 

Mon ikke at jeg i løbet af havesæsonen finder lidt flere planter, jeg kan finde en plads til?