Haven som healing

Home / Alt det andet / Haven som healing

For et par dage siden var det ganske lunt fra morgenstunden, så da jeg vågnede, bryggede jeg en kop kaffe, fandt et blad og satte mig ud i solen i Klosterhaven kun iført t-shirt og underrøjsere. Sikkert ikke noget kønt syn, men jeg elsker det.

I bladet var der en artikel om en stressramt mand, der bruger sine urtebede til at koble hjernen fra. Jeg har det næsten på samme måde. Jeg har et travlt og meget udadvendt job, hvor jeg konstant er på, men jeg slås også med følgerne af en blodprop i hjernen for et par år siden, hvilket gør at jeg ind imellem har brug for ro.

Nogle gange er det helt enkle smukt.

I lang tid sov jeg for at få ro, men på et tidspunkt opdagede jeg, at havenusseriet faktisk gav mig mere ro i knolden end et par timers søvn.

Min have er derfor mit helle. Når jeg er i haven, slapper jeg fuldstændig af. Jeg går stille rundt for mig selv og nyder bare freden.

Interessant er det at jeg, ligesom Søren Ryge, ofte bliver spurgt om hvor lang tid jeg bruger i haven, og om det ikke er besværligt at holde en have med mange bede. Andre er mere direkte og spørger, hvorfor jeg ikke nedlægger nogle af bedene, så jeg får mere tid til mig selv. Underforstået: det tager da alt for lang tid i en travl hverdag. Mit svar er altid det samme: ”på nuværende tidspunkt ønsker jeg ikke en mindre eller nemmere have.”

Jeg har ganske enkelt brug for haven og de mange forskellige arbejdsopgaver. Når jeg fjerner ukrudt, klipper og river min græsplæne osv, får jeg styr på tankerne og får ro i knolden. Der er kun et tidspunkt i havesæsonen, hvor havearbejdet er en pestilens: det er når der skal klippes hæk. Jeg HADER at klippe hæk. For det første fordi det er kedeligt, for det andet fordi jeg simpelthen ikke er god til det. Uanset hvad jeg gør, så bliver hækkene vinde og skæve, når jeg har været i gang med hæksaksen.

I mange år lå jeg under for mine egne fordomme om hvad andre forventede af en pæn have: f.eks, at bedene altid skal være ukrudsfri, at græsset altid skal være kort og at der ikke må være ukrudt mellem fliserne. Når vi skulle have gæster, brugte jeg mere tid på at soignere haven end på at gøre rent indenfor.

Det var først da jeg blev syg, at jeg for alvor lærte at nyde haven, og ignorere de opgaver, der presser sig på. Jeg fandt ganske enkelt ud af, at hvert et græsstrå ikke behøver at vende korrekt, før en have er værd at nyde. Det fantastiske er, at min have faktisk er blevet flottere og har fået mere liv af denne erkendelse.

Og så lige et par staldtips, hvis du gerne vil have at din have skal se ordentlig ud i et ruf:

– Sørg for at alle kanter i bede er hakket af og fri for ukrudt.
– Slå græsset.
– Ryd op, fjern f.eks legetøj, der ikke bliver brugt.
– Fej din terrasse og fjern det værste ukrudt mellem fliserne. Jeg bruger som regel en skovl hvis det skal gå hurtigt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *